Städa – En städblogg fylld med tips

Tips för att rengöra och bibehålla fönsterpersienner

Att ha fönsterpersienner bidrar till att ge ditt hem en elegant touch samtidigt som det erbjuder privatliv och kontroll över ljuset. Men precis som alla andra heminredningar behöver persiennerna också rengöras regelbundet för att bibehålla sin skönhet och funktion. I den här artikeln kommer vi att ge dig användbara tips om hur du kan rengöra dina fönsterpersienner för att hålla dem i toppskick.

Material och utrustning du behöver

 • Mikrofibertrasor eller rengöringslappar
 • En fönsterputsmedel
 • En mjuk borste eller dammvippa

Steg-för-steg rengöringsprocess

Börja med att ta bort allt damm och smuts från persienner med hjälp av en mjuk borste eller dammvippa. Se till att komma åt alla svåråtkomliga områden och se till att du tar bort allt löst smuts.

Fyll en hink med varmt vatten och tillsätt några droppar fönsterputsmedel. Doppa en mikrofibertrasa eller rengöringslapp i lösningen och vrid ur överskottet. Torka sedan av persiennerna noggrant med den fuktiga trasan, se till att du når alla sidor och lameller. Var försiktig så att du inte använder för mycket vatten, eftersom det kan skada persienner av trä eller metall.

Efter att ha rengjort persiennerna med rengöringsmedlet är det viktigt att torka av dem ordentligt. Använd en ren, torr mikrofibertrasa eller rengöringslapp för att torka av och polera persiennerna. Detta kommer att ta bort eventuella vattenstreck och ge persiennerna en fin glans.

Extra tips för att underhålla fönsterpersienner

 • Undvik att använda starka kemikalier eller rengöringsmedel som kan skada persiennernas yta.
 • Dammsug persiennerna regelbundet med en dammborste eller dammsugarmunstycke för att ta bort löst damm och smuts.
 • För träpersienner kan det vara bra att använda en träpolish för att bevara deras naturliga glans och skydda dem från fukt.

Följer du dessa enkla tips och rengöringsrutiner regelbundet kommer dina fönsterpersienner att förbli vackra och funktionella. Se till att ge dina persienner den uppmärksamhet de förtjänar för att de ska hålla länge och bibehålla deras skönhet.


Träpersienner

Träpersienner kan vara vackra och eleganta, men de kräver särskild omsorg för att hålla dem i gott skick. För att rengöra träpersienner, använd en mjuk borste eller dammvippa för att ta bort damm och smuts. Använd sedan en fuktig trasa och en mild trärengöring för att torka av lamellerna. Tänk på att undvika överdriven fuktighet när du hanterar träpersienner.

Vinylpersienner

Vinylpersienner är populära på grund av deras hållbarhet och lättskött natur. För att rengöra vinylpersienner, använd en fuktig trasa och en mild rengöringslösning. Torka av lamellerna noggrant och se till att du når alla ytor. Var försiktig så att du inte böjer eller skadar lamellerna när du rengör dem.

Aluminium persienner

Aluminium persienner är vanligt förekommande och relativt enkla att rengöra. Använd en mjuk borste eller dammvippa för att ta bort damm och smuts från lamellerna. För djupare rengöring kan du använda en fuktig trasa och en mild rengöringslösning. Torka av persiennerna noggrant och se till att du inte lämnar några vattenstreck.

Vikten av regelbunden rengöring

Oavsett vilken typ av fönsterpersienner du har är det viktigt att följa rätt rengöringsmetoder för att undvika skador. Följ de instruktioner och tips som vi har delat med oss ​​i denna artikel för att behålla skönheten hos dina fönsterpersienner och njuta av ett rent och väl underhållet hem.


tips på åtgärder vid vattenskador i hemmet

Tips för att undvika mögel och vattenskador efter en översvämning

Många hemägare och hyresgäster har varit med om mardrömslika översvämningar med efterföljande vattenskador. Oavsett om det beror på en läckande toalett, ett badkar som svämmar över eller vatten från en storm som kommer in i huset, så kan fukten orsaka allvarliga mögelskador på fastigheten. Även om du inte märker det direkt så betyder det inte att det inte sker.

Mögelskador efter en översvämning

Mögel är bara ett av de problemen som du kan stöta på, och det kan ta åratal att upptäcka. Det första steget du skall ta efter en översvämning är så klart att avlägsna allt vatten. Hur du gör det beror på vilken yta som är berörd. Om det är betong eller kakel så kan du ofta använda en våtdammsugare, handdukar och en mopp för att bli av med det. Metoden du använder varierar beroende på mängden vatten.

Våtdammsugare, fläktar och avfuktare

Om mattan är dränkt så kan du använda en våtdammsugare för att suga upp så mycket som möjligt, och därefter placera en stor fläkt som hjälper till att torka upp.

Även om värme hjälper till att torka så kan det skapa ett annat problem. Det kan hjälpa vattnet från översvämningen dra sig tillbaka, men det kan också sparka igång tillväxten av mögel på grund av den ökade luftfuktigheten. För att undvika detta bör du samtidigt använda en avfuktare i det område som torkar, den kommer ta bort en stor del av fukten.

Syftet är att bli av med vattnet så fort som möjligt. Om du låter det vara i mer än en dag så är chanserna betydligt större att mögel börjar växa. Om mattan är våt för lång tid så kommer den börja lukta illa vilket ofta är ett tecken på mögel. Det brukar försvinna när mattan torkar men i vissa fall tar det väldigt lång tid att bli av med doften. Kontakta de bästa städfirmorna i Karlskoga för hjälp med rengöring.

Rädda dina ägodelar från vattenskador

Allt eftersom du försöker bli av med fukt så bör du försöka rädda dina ägodelar från vattenskador. Om översvämningen bara är på golvet så kan du flytta upp saker på högre, stabila möbler för att skydda dem. Ifall översvämningen har drabbat hela huset, som kan ske under en storm, så får du bara göra ditt bästa för att hitta torra ytor.

Om översvämningen har drabbat även över övervåningen så bör du flytta ner våta saker, så som lådor, till nedervåningen. Annars kommer de bli onödigt tunga och kan skapa större problem för husets hållfastighet.

Översvämningar kan ta mycket tid men i många fall kan du undvika vattenskador om du agerar snabbt. Det hjälper att i förväg veta vad du skall göra. Att snabbt bli av med fukten är alltid den bästa lösningen i dessa situationer.

så kan du som småbarnsförälder hinna med städningen

Så fixar du ett rent och städat hem som småbarnsmamma

Det kan vara utmanande att hitta tid för att hålla ett rent och städat hem samtidigt som man uppfostrar barn. Många av dagens mammor arbetar utanför hemmet samtidigt som de uppfostrar sina barn och ofta så får städningen lida för detta. Om du inte har sådan tur att du har en partner som hjälper till med hushållsarbetena, eller om båda av er är för trötta för att orka med det regelbundet, så kommer disken att bygga travar i diskhon, golvet förbli icke dammsuget och du kan börja skämmas för hur ditt hem ser ut. Om du har svårigheter att balansera hushållsarbete med barnomsorg så känn ingen panik. Inse att du inte är själv med detta problem i världen och att det faktiskt finns saker du kan göra för att lösa dina problem med hushållsarbetet. Annars kan du ju alltid anlita en städfirma i Karlskoga med gott omdöme!

En småbarnsmamma har inte tid att vara sin egen städfirma

En enkel sak du kan göra, om dina barn är gamla nog, är att få deras hjälp med att utföra de dagliga sysslorna. Skolbarn kan, och borde vara, ansvariga för att bädda sina egna sängar, diska och ta ut soporna. Barn bör också lära sig att tvätta sin egen tvätt – eller åtminstone att slänga de smutsiga kläderna i tvättkorgen. Att använda barnen till hjälp lär dem ansvar samtidigt som det tar lite av pressen från dig att göra allt hushållsarbete själv, när du samtidigt tar hand om dina barn. Barn älskar att hjälpa till och utföra sysslor då de känner sig vuxnare då. Du måste dock vara tålmodig när du lär dem och det kommer att finnas dagar där dina barn vägrar att göra sina sysslor eftersom de inte tycker om att bädda sina sängar. Du kan inrätta ett belöningssystem för de jobb som är bra utförda för att försöka minimera stressen och uppmuntra barnens samarbete.

Om du är en hemmafru kan du också smyga in hushållsarbete medan barnen är i skolan eller medan de tar en tupplur. Om ditt barn ligger ner och vilar i 15 minuter så har du tid att torka av några bänkskivor eller diska lite disk. Självklart vill du inte göra någonting varje minut på dagen, så kom ihåg att ta en stund att slappna av med. Men om du gör det till en vana att göra lite hushållsarbete under din ”lediga tid” så kommer du snart att få allt gjort som du behöver göra. Mammor som arbetar har inte den här lyxen, men de kanske kan smyga in en del av hushållsarbetet samtidigt som de gör sig redo att gå till arbetet på morgonen, eller efter att barnen är nattade i sängen för kvällen.

Men framför allt, se till att du lever upp till dina egna normer och inte till någon omöjlig dröm om ett glittrande rent hem. Du kanske inte kan hålla ditt hus helt rent och snyggt om du har barn, och vissa mammor är nöjda med ett hem som inte är överväldigande rörigt, eller där det bara finns lite disk i diskhon. Fråga dig själv vad som är ett mer realistiskt städmål om du alltid blir upprörd om ditt hem inte ser helt skinande rent ut. Även om de flesta mammor inte har tid att städa allt på en daglig basis kan du säkert hitta sätt att göra ditt hem mer städat rent generellt. Så länge som du inte har råd med att anlita en städfirma kan du måsta offra lite av renlighetsnivån av ditt hem så länge barnen är små. Men du borde också såklart försöka hitta sätt att utföra en viss städning i alla fall.

Smart checklista för flytten

En checklista för flytten kan hjälpa dig till en smidigare flytt till skillnad till om du istället lämnar allt till sista sekund och bara slänger ner dina saker i lådorna hipp som happ. Om man rett ut och listat alla detaljer i förväg kan det till och med göra att man slipper huvudvärken på den långväga flytten och istället får vara med om ett trevligt äventyr. Börja helt enkelt från början och ta steg för steg tills du är färdigflyttad.

Checklista för flytten med hjälp av en flyttfirma

en guide till hur man gör en checklista när du ska flytta

En sak som många ofta glömmer när de ska flytta är att be en flyttfirma om hjälp istället för att själv kämpa med allt tufft arbete under flytten. Med deras hjälp kan du istället koncentrera dig på att göra dig av med det skräp och de saker som du inte längre behöver. Om du anlitar en flyttfirma så är chansen stor att du har mer energi över till att lämna din gamla bostad i toppskick till nästa ägare eller hyresgäst.

Checklista för flytten – Innan flytten

 • Välj ett datum och håll fokus på det.
 • Se till att dina abonnemang stängs av i ditt gamla hem och sätts på i ditt nya.
 • Byt adress och se till att eftersändningen funkar, även för dina dagstidningar.
 • Boka in din flytt så tidigt som möjligt, vissa tider på månaden eller under året bokas snabbt upp.
 • Flyttlådor och paketeringsmaterial. Börja samla tidigt eftersom du då kan hitta mycket gratis.

Checklista för flytten – Under flytten

 • Märka alla flyttlådor ordentligt med innehåll och till vilken rum de ska.
 • Håll ögonen på personalen som hjälper dig med flytten – och berätta för dem vad som är extra ömtålig.
 • Presentera dig själv för dina nya grannar medan du flyttar in om du kan.
 • En sista koll. Gå igenom bostaden du lämnar och dubbelkolla att allt är i sin ordning.
 • Lämna tillbaka nycklar till eventuell hyresvärd eller ge dem till de nya ägarna.

Checklista för flytten – Efter flytten

 • Kontrakt och post. Kolla upp att alla abonnemang är på och att adressbyte/eftersändning registrerats.
 • Städa. Se till att du gör dig av med allt skräp och oönskade ting som följt med från den gamla bostaden.
 • Eventuell trädgårdsservice. Avboka detta om du har det på din gamla adress så länge du inte fortfarande försöker sälja huset.
 • Mäklare. Om du försöker sälja ditt gamla hus se till att du skaffar dig en bra mäklare för en snabbare försäljning.
 • Om du hyrt bostad se till att du får tillbaka din deposition.

Checklista för flytten – Övrigt

 • Alla skador inom eller utomhus vållade av dina husdjur bör fixas.
 • Trädgårdskonst. Om du försöker sälja anlita någon för att piffa till trädgården.
 • Hyresvärd. Be om en skriftlig referens för framtida bruk om du ska hyra bostad igen eller köpa nytt.
 • Lås. Att köpa nya lås och handtag är en trevlig gest till de nya ägarna.
 • Om du lämnar ditt gamla hus tomt medan du ska försöka sälja det så be grannarna hålla koll på det.

Om du följer denna checklista från planering till genomförande, allt från att anlita en flyttfirma till hur och när du ska städa upp det sista, så kommer din flytt gå som en dans.

Fyll i formuläret på sidan om du behöver hjälp med flyttstädning i Karlskoga.

Rengöring septiktank – Så går det till

Att rengöra en septiktank är ofta ett problem för många människor, speciellt de som bor lite mer ut mot landsbygden. De tekniska bitarna av att rengöra systemet och att hålla det uppdaterat kan vara tröttsamt, och om du inte vet vad du gör kan det också bli en dyr historia. Om du inte har avlopp draget hemma så kan du följa dessa enkla steg för att rengöra din septiktank ordentligt.

Tips till en framgångsrik rengöring av en septiktank

så rengör du själv din septiktankDet är väldigt viktigt att inte överbelasta tanken och detta kan med lätthet undvikas om man kollar så att kranar och toalett inte läcker, och att man använder luftningsapparater på kranarna eller en tryckreducering på duschmunstycket. Om du sänker vattenmängden då du tvättar mindre mängder i maskinen kan det också hjälpa. Att installera en snålspolande toalett och vänta tills diskmaskinen är full innan du diskar hjälper också till.

Investera i en avfallskvarn, och en av de allra bästa på marknaden, som verkligen finfördelar mat och annat avfall i mycket små bitar. Kasta inte servetter, tamponger, blöjor, våtservetter, cigarettfimpar eller skräp i toaletten då detta kan skapa stopp i systemet.

Väldigt många är utöver det skyldiga till att slänga olika fetter i avloppet. Detta kan skapa stopp i förlustfältet så att det inte längre kan absorbera vätskor, och detta kan leda till ytterligare kostnader för dig eftersom du kan måsta köpa ett nytt förlustfält. Förlustfältets funktion är inte bara att absorbera utan också att neutralisera flytande avfall.

Processen kan göras enklare om man har byggt rätt hemma. Allt överflödigt vatten behöver ledas bort från förlustfältet och detta kan göras möjligt om man planerar landskapet, stuprör och andra saker som leder bort vatten väl. Om ditt hus har en minimal mängd överflödigt vatten som hamnar i tanken, så kommer rengöringen av den helt naturligt vara enklare. Regnvatten behöver inte neutraliseras tillsammans med vattnet från hemmet.

Gör ditt bästa för att hålla träd borta. Om träd står i närheten kan rötterna orsaka skador och underhållet av din tank kommer att kosta dig både mer tid och pengar. Om trädet har snabbväxande rötter såsom pilträd, så bör det planteras väldigt långt från förlustfältet då dess rötter annars så småningom kommer att nå dit och orsaka skador.

Kemikalier för rengöring av septiktank

Precis som med alla vattensystem så bör man då man rengör hålla sig borta från giftiga kemikalier. Tunga rengöringsmedel bör bara användas på rätt sätt. Om man använder för mycket av det så kan det filtreras in i systemet och döda visa viktiga bakterier som behövs, och systemet kommer inte längre kunna bryta ner hårdare ämnen. Håll dig borta från motorolja, tinner, lack och andra giftiga kemikalier.

Rengöringen av en septiktank blir enklare efter ett riktigt och regelbundet underhåll. Exempelvis så bör det pumpas och sköljas igenom efter tre års användning. Förlustfältet bör aldrig ha väldigt tunga föremål eller strukturer på sig. Gräs är inte heller en bra idé. Man bör aldrig öppna en tank själv då både bakterierna och gaserna däri kan vara farliga.

lär dig miljövänlig städning med gröna produkter

Miljövänlig städning – Rengöringsprodukter

För att satsa på miljövänlig rengöring så gäller naturliga rengöringsprodukter. Enkelt förklarat så undviker man med miljövänlig rengöring att använda kemikaliebaserade rengöringsprodukter som kan innehålla skadliga gifter. Dessa gifter kan ha en negativ inverkan på hälsan, allt från allergier till irritationer och till även mer allvarliga hälsoproblem såsom cancer och skador på organen. Tyvärr så används idag denna sorts produkter av majoriteten av alla husägare och städare.

Flera rengöringstips med naturliga rengöringsmedel

Men, på grund av en växande miljö- och hälsomedvetenhet hos folket så börjar miljövänlig rengöring nu få en allt större uppmärksamhet av allmänheten. Att det har många hälso- och miljöfrämjande fördelar ger än mer anledningar till att allmänheten byter från kemikaliebaserade rengöringsprodukter till naturliga. Att det händer kan man se genom den växande efterfrågan på miljövänliga rengöringsprodukter och det ökande antalet företag som producerar dem.

Om du är en av dem som inte gillar miljövänlig rengöring så värst så är det dags för dig att tänka om. Tycker du inte att det är dags att ge något tillbaka till Moder Jord? Även bara genom att inte öka på föroreningarna i miljön ännu mer?

Omvärdera dina rengöringsprodukter. Även om du kanske redan använder riktigt effektiva medel, se också till att de skyddar din familj och att de är oskadligt för miljön.

Miljövänliga städtips

Som ett tillägg till de naturliga rengöringsprodukterna så kommer här några miljövänliga städtips som kan maximera den positiva rengöringseffekten av den miljövänliga rengöringen.

–      Koncentrera dig på ingångarna. Smuts kommer in i ditt hem genom folks fötter. Och vem vet vart dessa fötter har varit och vad de klivit i? Allt som fötterna har klivit i kan bli en grund av smuts och bakterier hos dig, så därför är det viktigt att rengöra ditt hems alla ingångar. Du kan också använda dörrmattor för att i alla fall minimera bakterierna och smutsen i huset och låta smutsen från folks sulor stanna främst där.

–      Torka istället för att spraya. När du använder ett rengöringsmedel, använd det på en trasa och torka av föremålet istället för att spraya. Detta kommer att minimera partiklarna i luften inomhus och också reducera kemikalierna i luften om det är så att du använder en kommersiell rengöringsprodukt.

–      Rengör helst bara med kemikalier om det verkligen behövs. Men det går inte att säga emot att det finns vissa fläckar och smuts som är allt för envisa för att få bort med ett miljövänligt rengöringsmedel. Om det är nödvändigt att använda en rengöringsprodukt med kemikalier, se till att du använder en så mild för miljön som möjligt.

–      Dammsug, ta ut, skölj av och torka mattor ordentligt. När du rengör mattor se till att du dammsuger, tvättar, sköljer och torkar riktigt och genomgående. Fuktiga mattor kan leda till att mögel växer till och kan också vara orsaken till rostutveckling om mattan är i kontakt med en möbel av metall.

–      Utöva förebyggande metoder. Att förebygga kommer alltid vara bättre än att åtgärda hur effektiv din rengöringsprodukt eller verktyg än må vara. Det kommer också att spara tid, pengar och energi, för att inte glömma att det kommer hålla dig borta från tillfällen då du kanske måste använda kemikalie baserade rengöringsmedel.

–      Rengör alltid föremål man ofta tar i. Det vill säga alla de föremål som man ofta kommer i kontakt med via händerna, som till exempel dörrhandtag, telefoner och andra handtag. Smuts och bakterier kan förflyttas från en person till en annan via dessa föremål, så se till att de alltid är rena.

Detta är bara några få tips på hur man kan städa miljömedvetet utöver att använda naturliga rengöringsprodukter. Om dessa och även andra miljövänliga rengöringstips utförs på rätt sätt, så kommer din miljövänliga rengöringsprodukt med säkerhet att nå sitt optimala resultat.