så kan du som småbarnsförälder hinna med städningen

Så fixar du ett rent och städat hem som småbarnsmamma

Det kan vara utmanande att hitta tid för att hålla ett rent och städat hem samtidigt som man uppfostrar barn. Många av dagens mammor arbetar utanför hemmet samtidigt som de uppfostrar sina barn och ofta så får städningen lida för detta. Om du inte har sådan tur att du har en partner som hjälper till med hushållsarbetena, eller om båda av er är för trötta för att orka med det regelbundet, så kommer disken att bygga travar i diskhon, golvet förbli icke dammsuget och du kan börja skämmas för hur ditt hem ser ut. Om du har svårigheter att balansera hushållsarbete med barnomsorg så känn ingen panik. Inse att du inte är själv med detta problem i världen och att det faktiskt finns saker du kan göra för att lösa dina problem med hushållsarbetet. Annars kan du ju alltid anlita en städfirma i Karlskoga med gott omdöme!

En småbarnsmamma har inte tid att vara sin egen städfirma

En enkel sak du kan göra, om dina barn är gamla nog, är att få deras hjälp med att utföra de dagliga sysslorna. Skolbarn kan, och borde vara, ansvariga för att bädda sina egna sängar, diska och ta ut soporna. Barn bör också lära sig att tvätta sin egen tvätt – eller åtminstone att slänga de smutsiga kläderna i tvättkorgen. Att använda barnen till hjälp lär dem ansvar samtidigt som det tar lite av pressen från dig att göra allt hushållsarbete själv, när du samtidigt tar hand om dina barn. Barn älskar att hjälpa till och utföra sysslor då de känner sig vuxnare då. Du måste dock vara tålmodig när du lär dem och det kommer att finnas dagar där dina barn vägrar att göra sina sysslor eftersom de inte tycker om att bädda sina sängar. Du kan inrätta ett belöningssystem för de jobb som är bra utförda för att försöka minimera stressen och uppmuntra barnens samarbete.

Om du är en hemmafru kan du också smyga in hushållsarbete medan barnen är i skolan eller medan de tar en tupplur. Om ditt barn ligger ner och vilar i 15 minuter så har du tid att torka av några bänkskivor eller diska lite disk. Självklart vill du inte göra någonting varje minut på dagen, så kom ihåg att ta en stund att slappna av med. Men om du gör det till en vana att göra lite hushållsarbete under din ”lediga tid” så kommer du snart att få allt gjort som du behöver göra. Mammor som arbetar har inte den här lyxen, men de kanske kan smyga in en del av hushållsarbetet samtidigt som de gör sig redo att gå till arbetet på morgonen, eller efter att barnen är nattade i sängen för kvällen.

Men framför allt, se till att du lever upp till dina egna normer och inte till någon omöjlig dröm om ett glittrande rent hem. Du kanske inte kan hålla ditt hus helt rent och snyggt om du har barn, och vissa mammor är nöjda med ett hem som inte är överväldigande rörigt, eller där det bara finns lite disk i diskhon. Fråga dig själv vad som är ett mer realistiskt städmål om du alltid blir upprörd om ditt hem inte ser helt skinande rent ut. Även om de flesta mammor inte har tid att städa allt på en daglig basis kan du säkert hitta sätt att göra ditt hem mer städat rent generellt. Så länge som du inte har råd med att anlita en städfirma kan du måsta offra lite av renlighetsnivån av ditt hem så länge barnen är små. Men du borde också såklart försöka hitta sätt att utföra en viss städning i alla fall.