tips på åtgärder vid vattenskador i hemmet

Tips för att undvika mögel och vattenskador efter en översvämning

Många hemägare och hyresgäster har varit med om mardrömslika översvämningar med efterföljande vattenskador. Oavsett om det beror på en läckande toalett, ett badkar som svämmar över eller vatten från en storm som kommer in i huset, så kan fukten orsaka allvarliga mögelskador på fastigheten. Även om du inte märker det direkt så betyder det inte att det inte sker.

Mögelskador efter en översvämning

Mögel är bara ett av de problemen som du kan stöta på, och det kan ta åratal att upptäcka. Det första steget du skall ta efter en översvämning är så klart att avlägsna allt vatten. Hur du gör det beror på vilken yta som är berörd. Om det är betong eller kakel så kan du ofta använda en våtdammsugare, handdukar och en mopp för att bli av med det. Metoden du använder varierar beroende på mängden vatten.

Våtdammsugare, fläktar och avfuktare

Om mattan är dränkt så kan du använda en våtdammsugare för att suga upp så mycket som möjligt, och därefter placera en stor fläkt som hjälper till att torka upp.

Även om värme hjälper till att torka så kan det skapa ett annat problem. Det kan hjälpa vattnet från översvämningen dra sig tillbaka, men det kan också sparka igång tillväxten av mögel på grund av den ökade luftfuktigheten. För att undvika detta bör du samtidigt använda en avfuktare i det område som torkar, den kommer ta bort en stor del av fukten.

Syftet är att bli av med vattnet så fort som möjligt. Om du låter det vara i mer än en dag så är chanserna betydligt större att mögel börjar växa. Om mattan är våt för lång tid så kommer den börja lukta illa vilket ofta är ett tecken på mögel. Det brukar försvinna när mattan torkar men i vissa fall tar det väldigt lång tid att bli av med doften. Kontakta de bästa städfirmorna i Karlskoga för hjälp med rengöring.

Rädda dina ägodelar från vattenskador

Allt eftersom du försöker bli av med fukt så bör du försöka rädda dina ägodelar från vattenskador. Om översvämningen bara är på golvet så kan du flytta upp saker på högre, stabila möbler för att skydda dem. Ifall översvämningen har drabbat hela huset, som kan ske under en storm, så får du bara göra ditt bästa för att hitta torra ytor.

Om översvämningen har drabbat även över övervåningen så bör du flytta ner våta saker, så som lådor, till nedervåningen. Annars kommer de bli onödigt tunga och kan skapa större problem för husets hållfastighet.

Översvämningar kan ta mycket tid men i många fall kan du undvika vattenskador om du agerar snabbt. Det hjälper att i förväg veta vad du skall göra. Att snabbt bli av med fukten är alltid den bästa lösningen i dessa situationer.